Ouders

Kennismaking

Relaties

Ouders

Kinderen

Communicatie

Hoe goed je ook met je ouders overweg kan en kon, er zijn meestal wel een aantal kernbehoeften die botsen. Terugkijken, maar dan met de kennis over de behoeften, is een goede methode om de verschillen op te merken en meer begrip te krijgen voor jezelf en voor jouw ouders omdat je dan het waarom begrijpt. Waarom zij zo regeerden..Voor veel mensen bevat de opvoeding op bepaalde punten een ballast die zij een leven lang met zich mee kunnen dragen. Verdriet, kwaadheid, onverschilligheid, verbittering en terughoudendheid kunnen de verhoudingen vertroebelen.   Loslaten kan vaak een brug te ver zijn.

Met deze kennis krijg je een mogelijkheid aangereikt om, als dat kan, een open gesprek aan te gaan. ‘Ik heb iets geleerd waardoor ik nu begrijp waarom…..’.

Een groep mensen heeft de mogelijkheid om zo’n gesprek te kunnen voeren. Een andere groep kan dat contact niet (meer) krijgen. Het doel van deze kennis is dat je nu kunt weten hoe het zit. De oplossing bepaal je zelf.

Is jouw ouder, of zijn jouw ouders overleden, dan heb je nu de mogelijkheid om te terug te kijken en te herwaarderen. Op deze manier krijg je een mogelijkheid om die ballast van je af te werpen. Vervelende en soms traumatische herinneringen kunnen daarmee in een ander perspectief geplaatst worden.